Het bestuur van de PvdA gaat deze week opnieuw praten met het Tweede Kamerlid William Moorlag. Die ligt onder vuur omdat hij in zijn vorige functie als directeur van de sociale werkplaats Alescon in Assen met schijnconstructies heeft gewerkt.
Moorlag richtte een eigen uitzendbureau op en bracht daar zijn werknemers onder. Zo hoefde Alescon hen niet in vaste dienst te nemen, met alle bijbehorende rechten.
Zo’n schijnconstructie is niet in de haak, oordeelde de rechter woensdag. De rechtszaak tegen Alescon was aangespannen door de FNV.
“De uitspraak roept veel emotie op bij het partijbestuur en de leden. Dat is ook niet gek: dit raakt aan de kern van onze partij”, aldus een verklaring van het partijbestuur waarmee berichtgeving van de NOS wordt bevestigd.
Moorlag kan aanblijven
Partijleider Lodewijk Asscher en de fractie in de Tweede Kamer besloten deze week dat Moorlag kan aanblijven omdat hij geen foute bedoelingen had. “Het telt wel mee dat hier niet een werkgever bezig was zichzelf te verrijken, maar dat zij probeerden – op een verkeerde manier – zo veel mogelijk mensen een plek te bieden”, zei Asscher donderdag.
De kwestie is pijnlijk voor de PvdA, omdat de sociaaldemocraten juist een groot punt maken van de strijd tegen schijnconstructies en te veel flexwerk, waardoor mensen geen vaste baan krijgen.
Moorlag erkent dat werknemers bij nader inzien zijn benadeeld, maar laat weten dat hij zo veel mogelijk mensen zo aan werk wilde helpen. Doordat uitzendkrachten goedkoper zijn kon Alescon meer mensen aannemen. De wachtlijst voor de sociale werkplaats was indertijd erg lang.
Jongeren in PvdA willen af van Moorlag
Binnen de partij klinkt kritiek op het aanblijven van Moorlag, die sinds eind oktober in de Kamer zit. Zo wil de jongerenbeweging binnen de PvdA dat hij opstapt.
"Ook als William Moorlag met de beste bedoelingen foute beslissingen heeft genomen, zou het hem sieren als hij zijn Kamerzetel opgeeft", aldus de Jonge Socialisten.
Ze probeert steun te krijgen voor een ledenraad van de partij waar de kwestie aan de orde moet komen. Zij hebben daarvoor 750 steunbetuigingen nodig. In twee dagen hebben zij hiervan al meer dan twee derde binnen.